Tołpyga pstra (Aristichthys nobilis) - ma białe, soczyste, jędrne mięso, dość tłuste i średnioościste.
Naturalnym jej siedliskiem są wielkie rzeki Azji od Żółtej Rzeki po Rzekę Czerwoną. Dobrze znosi niską temperaturę wody podczas zimowania oraz małą zawartość tlenu w wodzie.
Dojrzewa, zależnie od temperatury wód, od 4 do 10 roku życia (w Polsce, w wodach podgrzanych ok. 5-7 roku życia), przy długości powyżej 50 cm. Tarło przy temp. 22-26oC. W naszych warunkach nie rozradza się naturalnie. Najintensywniej żeruje przy temp. wody 25-30oC.
Żyje ok. 15 lat, dorasta powyżej 1,4 m i sięga ponad 40 kg. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i marynowania. Świetny w galarecie i przyrządzony po żydowsku.
Występowanie: rzeki nizinne, kanały, starorzecza, zbiorniki i jeziora
Rekord krajowy: 51,5 kg - 145 cm
Wymiar ochronny: nie ma
Pokarm: głównie zooplankton